Nutritional solutions for animals

  • Innovative insights in nutrition

    Ardol

Voorkom diarree bij uw biggen in het kraamhok

Voorkom diarree bij uw biggen in het kraamhok!

Diarree bij biggen in het kraamhok voorkomen is een kwestie van hygiëne, colostrum management, aangepaste voeding en vaccinatie.

Van alle ziektes bij zogende biggen in het kraamhok is diarree de belangrijkste en meest voorkomende aandoening. Deze kan veroorzaakt worden door verschillende boosdoeners; te weinig melk, E.Coli, Clostridium, coccidiose, PED, rotavirus en PRRS.  Of biggen grote kans hebben om ook daadwerkelijk te sterven aan deze aandoening hangt af van de oorzaak. Maar elke uitbraak brengt sowieso verhoogde arbeid en kosten met zich mee.

Bij de geboorte van elke big is zijn maag-darm kanaal quasi steriel en bezit hij bijna geen immuniteit tegen ziekmakende kiemen. Via de biest van de zeug krijgt de big grote hoeveelheden antilichamen binnen(IgG, IgM en IgA). Als de biest naar melk overgaat, wordt de lokale weerstand van de darm op peil gehouden door de IgA antilichamen die zich in de melk bevinden. Deze antilichamen worden geabsorbeerd in de mucus (slijmlaag) die over de darmcellen heen ligt ter bijkomende bescherming.

Bij een verhoogde infectiedruk  of te weinig melk is deze bescherming door antilichamen soms niet voldoende en dit mondt uit in diarree bij de big. Vooral eerste worp zeugen zijn vatbaar voor diarree bij hun biggen wegens slechte overdracht van immuniteit. Symptomen kunnen totaal afwezig zijn (plotse sterfte) maar geven meestal rillende biggen met waterige ontlasting als beeld. Dit heeft meestal een typische geur als gevolg. Biggen geraken uitgedroogd, tonen verzonken ogen en krijgen een leerachtige huid.

Recent is nu de BASDIAR gelanceerd. Het is een aanvullend biggenvoeder op de zeugenmelk dat vanaf  de eerste levensdag van de biggen wordt gegeven en dit gedurende 7 dagen. Zijn specifieke samenstelling bestaat uit verscheidene algensoorten, probiotica,  gisten, boterzuur en kleimineralen.

De algencomponenten stimuleren enerzijds de slijmlaagproductie in de darm zodat de beschermende werking wordt vergroot. Door hun positieve invloed op de darmcellen vergroten zij anderzijds de verteringsefficiëntie. Ook hebben algen een ontstekingsremmend en antibacterieel effect.

De specifiek geselecteerde kleimineralen zorgen anderzijds voor een tragere en betere  vertering, (positief effect op de darmvilli) dat de toxines worden gebonden en afgevoerd en dat de mest minder waterig wordt (minder vochtverlies voor de big.)

Een proef met BASDIAR op een duizendtal biggen gaf  een significant lagere uitval weer (12.53 gespeend t.o.v. 11.33)en een significant hogere groei in die eerste levensweek. 232g t.o.v. 198g