Hittestress: een aanslag op welzijn van elk varken

Publicatiedatum: 01-10-2018

Recent Amerikaans onderzoek* heeft de verregaande gevolgen van hittestress bij vleesvarkens, en dus bij uitbreiding alle varkens, onderzocht. De economische gevolgen van hittestress worden in de wereldwijde veehouderij op miljarden dollars begroot en de kost voor enkel de Amerikaanse varkensindustrie ligt op een hallucinante 300 miljoen dollar per jaar.

De onderzoekers kwamen tot het algemeen aanvaarde besluit dat een verhoogde omgevingstemperatuur stress met zich meebrengt voor het dier. Ze stelden vast dat het darmpakket één van de organen was dat het meeste onder de extra warmte lijdt. De reden hiervoor is dat het varken, bij gebrek aan zweetklieren, het bloed richting de huid pompt om zo zijn warmte te verliezen. Het gevolg is echter dat beperkte bloedtoevoer naar de darm beperkt is en zo schade veroorzaakt aan het darmepitheel. De cellen krijgen zuurstoftekort en worden doorlaatbaar. Hierdoor komen er allerlei schadelijke stoffen in het bloed.

De onderzoekers besloten dat varkens onderhevig aan een acute hittestress van 35° C, over een periode van slechts 24 uren, reeds een rectale temperatuur hadden van 41° C. Eveneens liep de voeropname terug met de helft, (dit is een natuurlijke reflex om de warmteproductie afkomstig uit de vertering te verminderen), verdubbelde hun ademhalingsfrequentie en verloren ze 2 kg lichaamsgewicht op 1 dag.

De behandelingsmogelijkheden van hittestress zijn beperkt en verder dan afkoelen en rehydratatie komt men in de humane geneeskunde zelfs niet. De Lianol-productlijn helpt wél bij het bestrijden van de nadelige gevolgen van hittestress. Lianol heeft een directe, positieve invloed op de afweer van het darmepitheel en op de specifieke structuur van de dunne darm. Zo helpt het de nadelige gevolgen van hittestress te beperken. De darm zal minder “lekken” gaan vertonen. Verder helpt het de negatieve invloed van hittestress op de vruchtbaarheid van zeugen tot een minimum te beperken. Er zijn namelijk wetenschappelijke aanwijzingen dat hittestress zelfs een blijvende negatieve invloed heeft op de toekomstige biggen. Werk dus preventief en voorkom dat een mooie en warme zomer een gure herfst wordt.

Praktische tips om hittestress te verminderen:

  • Het is belangrijk de ventilatiesnelheid te verhogen. Dit kan reeds een groot effect hebben. 
  • Verminder de hokbezetting indien mogelijk
  • Verlaag de temperatuur van het drinkwater
  • Vermijd het voederen van de dieren tijdens het warmste moment van de dag
  • Voeg elektrolyten en antioxidanten (vit E) toe
  • Verhoog de energiewaarde van het voeder
  • Verlaag het vezelgehalte in het voeder

*Bron: Heat stress reduces intestinal barrier integrity and favors intestinal glucose transport in growing pigs
doi: 10.1371/journal.pone.0070215
Published 12/04/2018

*Bron: Physiological consequences of heat stress in pigs
doi: 10.1071/AN15267
Published 21/10/2015 

Overige berichten

Dorvar, winnaar Agro Award Land van Maas & Waal
‘Darmen zijn je tweede hersenen’
Skal-certificering voor Lianol basdiar
Vlogster Annelies Kwekkeboom: compilatie LIV Hardenberg