Hittestress, een zomer of een dagelijks probleem?

Publicatiedatum: 03-06-2020

Elke uitwendige temperatuur gelegen boven de thermo neutrale zone van de zeug (16 - 22°C), zorgt voor het ontstaan van hittestress. De definitie van hittestress is de verschuiving van nutriënten bestemd voor de productie van melk, vlees of voortplanting naar het behoud van de lichaamstemperatuur.

Dit toont het negatieve effect aan op het volledige dier en zijn productie. De fysiologische reacties van de zeug op hittestress zijn o.a. versnelde ademhaling en verhoogde darmpermeabiliteit. De luchtvochtigheid, de periode waarin het optreedt en de duur ervan zijn enkele punten met invloed op de reproductie. De economische effecten hiervan zijn groot.

Data laten zien dat in een West-Europees klimaat het afbigpercentage wordt beïnvloed vanaf 19,2 °C buitentemperatuur. Vanaf 21,7 °C buitentemperatuur is er een negatief effect op de toomgrootte en vanaf 22 °C staltemperatuur staan melkproductie, voeropname en speengewicht onder druk. De Nederlandse kraamstaltemperatuur varieert tussen de 21 en 35 °C.

Zeugen geïnsemineerd tussen juni en november hebben een lager afbigpercentage tot wel 5 procent. 2019 was hier een goed voorbeeld van. De vruchtbaarheid staat dus niet alleen op warme zomerdagen onder druk. Koeling en ventilatie zorgen er zelden voor dat de vereiste temperatuur voor optimale presaties wordt bereikt. Dit heeft gevolgen voor het afbigpercentage. Het gemiddeld afbigpercentage in 2019 van 85% waarbij 60% van de bedrijven onder de 87% scoort, bevestigt dit.

Tijdens hittestress wordt door een hormonale shift in het dier de negatieve energie balans geaccentueerd. Er treedt gedeeltelijke insulineresistentie op en de lichaamseigen groeifactor IGF-1 daalt daardoor. Minder energie en IGF-1 geven aanleiding tot een verminderde follikelgroei en een lager afbigpercentage.

Lianol compenseert voor deze negatieve energie balans en geeft een stijging van de lichaamseigen groeifactor IGF-1. Deze natuurlijke metaboliet afkomstig uit een gepatenteerd fermentatieproces biedt een daadkrachtige oplossing. Het ondersteunt het immuunsysteem en bevordert de aanmaak van de lichaamseigen groeifactor IGF-1. Lianol is daarmee een uitgelezen product om het conditiemanagement van de zeugenstapel continue te optimaliseren. Talrijke dierenartsen en varkenhouders in binnen- en buitenland zweren bij Lianol in de kraamstal!

 

Ontdek Lianol Ferti hier!

Ontdek het hittestress dossier hier!


Deel dit bericht


Overige berichten

Subsidie Vlaamse veehouders voor antibioticareductie goedgekeurd
Een verhoogde vruchtbaarheid is mogelijk!
Hittestress leidt tot minder worpen en minder biggen.
Winterkoude voelbaar tot in het kraamhok.
Let op en voorkom koude stress in de dekstal.
AVP Duitsland: Update
Preventief een hoger geboortegewicht van biggen!
Tablet geven voor optimale vruchtbaarheid
Najaarsverwerpen: hoe ontstaat het, wat kost het en kan je het voorkomen?